Wat is LARP?

Een  Live Action Role Playing Game, afgekort tot LARP of LRP (van Live Role Playing) is een vorm van rollenspel waar deelnemers hun karakters fysiek uitbeelden (in tegenstelling tot de meer gekende tabletop role playing games zoals Dungeons and Dragons of Vampire the Masquerade). De deelnemers of spelers (vaak enkele tientallen tot honderden) verzinnen een “personage” binnen de bepaalde spelwereld, en streven doelen na binnen een fictieve setting of scenario, die fysiek wordt voorgesteld aan de hand van rekwisieten. Deelnemers reageren op gebeurtenissen zoals hun personage dat zou doen, waarbij bijna alle acties geïmproviseerd worden.

Locatie en spelwereld

In functie van de spelwereld worden onze evenementen georganiseerd in kastelen, statige herenhuizen, of in bossen of velden. Doorgaans overnachten we op locatie, maar eendagsevenementen zijn ook mogelijk. Onze spelwerelden kunnen verschillende genres bevatten zoals fantasy (denk maar aan Lord of the Rings, of Game of Thrones), steampunk (Jules Verne, The League of Extraordinary Gentlemen,..) of science fiction. 

Doel van het spel

De spelleiding (de “Crew”) heeft een verhaal verzonnen met mysteries en intriges. Spelers hebben echter geen van tevoren vastgelegde rol, en moeten improviseren binnen de spelregels. Omdat spelers grotendeels zelf bepalen wat ze tijdens een weekend willen bereiken en hoe ze dat willen doen, kan het gebeuren dat het verhaal gedurende een evenement op de achtergrond raakt, of zelfs herschreven moet worden vanwege gebeurtenissen die de spelleiding niet heeft voorzien. De bedoeling is niet om het spel te “winnen”, maar om samen mooie verhalen binnen de spelwereld te vertellen.

Een LARP-spel kan het vervolg zijn op een vorig evenement. Dan is het verhaal ook een logisch vervolg op het vorige, gecombineerd met de gebeurtenissen die zich toen afspeelden. 

Kostuums

Spelers dragen een kostuum dat bij hun personage en bij de spelwereld past. Veel LARP-groepen omschrijven hoe de kleding van een bepaald type personage eruit ziet. Spelers kunnen hun kleding zelf maken, of kopen bij winkels die gespecialiseerd zijn in toneel- en/of LARP-kostuums.

Figuranten krijgen vaak van de organisatie de nodige kostuums en wapens ter beschikking, maar dit zal niet voor alle LARP groepen zo zijn. Meestal is de crew best wel dankbaar als figuranten zelf wat kostuums meebrengen.

Toeschouwers

LARPen doen we voor onszelf, om samen met andere deelnemers heroïsche, dramatische of spannende scènes te improviseren. Er zijn dus geen toeschouwers.

Actie en gevechten

Zoals de A in LARP staat voor actie, is actie vaak een deel van het spel. In vele LARPs (maar zeker niet allemaal!) komen gevechten voor. Hiervoor worden rekwisieten gebruikt gemaakt uit glasvezel en schuimrubber. Deze zijn beschikbaar in heel wat gespecialiseerde winkels. Kijk zeker eens naar het “wapenreglement” te vinden onder het tabblad XXX. Vechten doen we met het nodige respect voor elkaar, het is dus niet de bedoeling dat er gewonden vallen.

Ik wil meedoen!

We zijn blij om je te verwelkomen! Neem de evenementen onder onze waaier (geschikt voor je leeftijd) eens door, en als je nog vragen hebt, kunnen wij of de projectverantwoordelijken van het betreffende evenement je zeker verder helpen!